Recepten

Babi Kloejoek met nasi Koening

Benodigdheden Babi Kloejoek:

500 gram varkenshaas
Djahé – stukje van circa 2 cm (verse gemberwortel)
1 grote lombok (verse rode peper)
1 prei
Versgemalen peper
Zout
Peper
Bloem
Boter
3 eetlepels suiker
1 eetlepel zoete ketjap
1 eetlepel ketchup
3 eetlepels azijn
1 à 2 eetlepels maizena (te gebruiken als bindmiddel)
Benodigdheden voor Nasi Koening:
400 gram rijst
6 dl dunne santen (kokosmelk)
1 spriet sereh (citroengras)
1 blaadje djeruk perut (limoenblaadje)
2 theelepels koenjit
zout

Bereiding babi kloejoek:
Snijd het vlees in blokjes. Schil de gemberwortel en snij het in julienne. Was de rode peper en snijd het in kleine ringetjes. Was de prij en snijd deze in dunne ringetjes.
Wrijf het vlees in met peper en zout en voeg er de bloem aan toe.  Bak de blokjes vlees in de boter in ongeveer 5 minuten gaar. Neem de blokjes uit de boter.
Brand de suiker in een sauspan lichtbruin, voeg er 2 tot 3 kopjes water aan toe en breng dit aan de kook. Neem wat van de boter waarin het vlees is gebakken en laat dit heet worden. Voeg er de fijngesneden gember, de rode peper en de preiringetjes aan toe en bak het voor ongeveer 2 minuten. Voeg er het warme suikerwater aan toe alsmede de ketjap, de ketchup en de azijn. Voeg naar smaak wat zout toe. Bind de saus met wat maïzena. Voeg de blokjes varkenshaas toe en laat het even doorkoken.
Neem het gerecht van het vuur

Bereiding Nasi Koening
Doe de santen in een pan en voeg zout, koenjit, de spriet citroengras en het limoenblaadje toe. Breng dit alles aan de kook. Voeg al roerende de rijst toe. Draai het vuur lager en laat de rijst in ongeveer 20 tot 30 minuten droog koken. Neem de rijst van het vuur. Maak de rijstkorrels los met een vork en vis het blaadje djeruk perut en de spriet sereh eruit.